Förbättringspotential
Den allra största delen av äggens klimat- och miljöpåverkan sker vid foderproduktionen och på gården. Nästan 70 procent av klimatgaserna kommer från fodertillverkningen och runt 9 procent kommer vardera från uppfödningen av värphöns respektive från gården. Transporten av ägg från gården till packerier och butik står för knappt 5 procent av växthusgaserna från äggproduktionen.
(Se Diagram 1.)
 |
Diagram 1. Ett kilo ägg bidrar med klimatgaser motsvarande 1,7 kilo CO2. Nästan 70 procent av utsläppen, knappt 1,2 kilo, kommer från foderproduktionen och omkring 9 procent vardera från uppfödningen av värphöns respektive produktionen på gården. Transporternas andel är liten, mindre än 5 procent. Värdena är ett genomsnitt från två representativa gårdar. Källa: SIK |
Att äggproduktionen redan idag är klimat- och miljösmart betyder inte att den inte kan bli ännu bättre. De förbättringsåtgärder som identifierats av SIK siktar på foderanvändningen och andra åtgärder på gården.
Åtgärderna är i tur och ordning:
1. Ytterligare förbättrat foderutnyttjande genom minskat foderspill och förbättrad djurhälsa
2. Effektivare stallgödselanvändning,
3. Byte av förpackning för transport från gård samt
4. Att minska energiförbrukningen i packerierna.
|

Foto: ©Mocktail/Sara Hertzman Persson
|