Allergi

Äggallergi

Äggallergi är vanlig bland små barn, men hör till de allergier som ofta växer bort. De flesta äggallergiska barn tål att äta ägg i 5-6-årsåldern, men äggallergi kan också bestå i vuxen ålder.

Livsmedelsverket har nu ändrat sina rekommendationer när det gäller introduktionen av ägg till små barn. Eftersom ägg bidrar med viktiga näringsämnen kan man börja ge barnet det redan vid 6 månaders ålder.

Det är oftast något av proteinerna som finns i äggvitan som kan orsaka en allergisk reaktion, men även proteiner i gulan kan ge allergiska besvär. Om ägg finns med som ingrediens i ett livsmedel måste det anges i ingrediensförteckningen. 

Överkänslighet

Mer än 70 % av överkänslighetsreaktioner mot födoämnen hos barn orsakas av mjölk. Näst efter mjölk kommer ägg. Andra vanliga och starka allergena livsmedel är fisk, spannmål, nötter och baljväxter som jordnötter och sojabönor.