Za’atar stekt ägg med hummus – Årets Äggrätt 2017!

Ägg ingår i många rätter och recept, men det är inte alltid ägget får vara hjälte. Den 2:a september gick finalen på Årets Äggrätt 2017 och slutligen blev det en rätt som fångade juryn lite extra, Za’atar stekt ägg med hummus och berbererostade kikärtor av Morteza Pourdanandeh(@cravingsstockholm):

Motivering:
"Rätten är väldigt vacker för ögat, den har många användningsområden, är trendig och en nytänkande, men ändå med en smak av tradition”.

Hummus med sumac toppad med Berbererostade kikärtor och Za'atar stekt ägg.
1 portion

Hummus
1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta
1-2 msk tahini
2 msk citronjuice
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 krm chilipulver
2 krm sumac
1-2 msk olivolja

Picklad lök
1 rödlök
1 röd chili
1.5 dl vitvinvinäger
1 tsk socker
1 tsk salt

Berebererostad kikärtor
5-8 st. kikärtor från burken ovan
1-2 msk olivolja
1/2 msk berebere
kryddblandning

Za’atar stekt ägg
1 ägg
1/2-1 msk za’atar
(kryddblandning med
timjan, sumac och rostade
sesamfrön och ev salt)
1 msk olivolja
1 msk smör


Börja med den picklade löken
Blanda vinägern med sockret och
saltet. Blanda antingen ordentligt så att sockret löses upp eller
koka upp blandningen lite snabbt för att sedan kyla ner den. Skala och skär löken.
Skär chilin i cirklar (kan utelämnas eller minskas om man inte vill ha hetta). Lägg allt i en skål så att löken täcks av vinägern och låt stå i minst 15 min.

Hummus
Häll av vätskan från kikärtorna och skölj. Häll dem i en matberedare och mixa tillsammans med
alla andra ingredienser, förutom oljan. Tillsätt sedan lite olja i taget och fortsätt mixa tills det blir krämigt. Önskas lösare konsistens, använd mer vatten och/eller olja. Citron, vitlök och lime kan användas efter smak.

Berbererostade kikärtor
Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja. Ta en tesked berberekrydda och rör
om. Tillsätt avrunna kikärtor (var försiktig då de kan poppa upp). Stek och rör om
tills kikärtorna har fått färg och kryddan har satt sig. Häll av allt i en skål, även oljan för
senare bruk.

Za’atar stekta ägg
Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja och
smör när stekpannan är varm. Tillsätt za’atar och knäck försiktigt ett ägg över
kryddan så att äggulan inte går sönder. Salta och peppra samt använd lite mera za’atar.
Stek så att äggvitan är fast och äggulan lös.
Häll av hummusen i en djup tallrik. Gör en grop i hummusen med hjälp av en sked. Lägg
kikärtorna i mitten och därefter det stekta ägget. Lägg på löken med
chili. Garnera gärna med persilja, za’atar och ringla över lite olivolja eller berebereoljan.

Servera med arabiskt tunnbröd
eller rostade baguetter.

Finalister Årets Äggrätt 2017

De fem finalisträtter som valdes ut av juryn är nominerade av @besther.hauer, @ninasform, @ericsonalexandra@petrisen8100 och @cravingsstockholm.

Alla nominerade bidrag

Alla nominerade bidrag hittar du på Instagram under #åretsäggrätt.

Hur nominerar man?

Nominera din äggrätt med bild och recept på Instagram med #åretsäggrätt eller genom att lägga upp receptet på myTaste, använd #åretsäggrätt i receptnamnet. Nomineringen är öppen t.o.m. 31 juli 2017. Alla nominerade bidrag kommer läggas upp i kokboken Årets Äggrätt 2017 på myTaste.

Se alla nominerade recept här: Nomineringar

Vem bestämmer vinnare?

Vår jury väljer ut fyra finalister från nomineringarna. Den femte finalisten blir det recept som blivit sparat flest gånger på myTaste, ett folkets val liksom. Vår härliga jury består av:

Andreas Hedlund, kock på Eggs inc och Årets kock 2002
Zeina Mourtada, en av Sveriges bästa matbloggare, Zeinas kitchen
Fanny Lindkvist, hälsoinspiratör, författare och matbloggare på lesscarbs.se

Final på PS Matsal 2 september

Finalisterna bjuds in att själva laga sin äggrätt och presentera den för juryn på PS Matsal i Stockholm 2 september. Till finalen bjuds bloggare och vänner även in. Dock begränsat med antal platser.

Vad vinner man?

Äran, typ. Det är ingen regelrätt tävling med en resa som pris. Vi vill helt enkelt hitta alla äggälskare där ute som vill dela med sig av sina bästa äggrecept för att inspirera alla andra. Givetvis kommer vi att lyfta finalisterna och vinnaren och recepten i olika kanaler. Så en del synlighet blir det.

Receptbok Årets Äggrätt 2016

Ladda ner en digital version med utvalda recept från alla nominerade bidrag under 2016.