Tummen upp för ägg som skollunchtillägg

 

 

Två skolor i Östergötland fick under fyra veckor möjligheten att servera kokta, skalade ägg på lunchens salladsbuffé. Ett test som fallit mycket väl ut bland eleverna. Kostchefen i Boxholms kommun, Eva-Lott Blixt, menar att ägg borde vara ett självklart inslag på fler skolors meny.

Ett test som Svenska Ägg nyligen genomfört visar att ägg som komplement till skollunchen uppskattas av både elever och av personal.Att maten som serveras i landets skolor är näringsrik, mättande och god är avgörande för att barnen ska orka med långa skoldagar. Ägg innehåller i stort sett alla näringsämnen som kroppen behöver, samtidigt som det är en viktig proteinkälla. Dessutom är ägg ett klimatsmart, svenskt livsmedel – inte minst viktigt för Boxholms kostchef Eva-Lott Blixt.

Nyttigt, gott och prisvärt

Eva-Lott Blixt antog med glädje erbjudandet om att testa ägg på Boxholms två grundskolor Stenbocksskolan F-9 och Åsbo skola F-6. Som kostchef söker hon ständigt möjligheter att erbjuda bästa möjliga skolmat inom ramen för sin budget. Äggets många goda egenskaper, gör att det också blir en prisvärd råvara, menar Eva-Lott Blixt.

– Ägg innehåller mängder med vitaminer och mineraler och ger barnen ett bra och mättande komplement, speciellt i de fall de inte är överförtjusta i maten som serveras. Kostnaden måste också beräknas efter att äggen faktiskt med fördel kan ätas i halvor, vilket gör att de räcker länge.

Två tredjedelar av eleverna vill ha ägg på salladsbuffén

Totalt 126 elever mellan 6 och 15 år besvarade ett antal frågor efter testperiodens slut. En grupp elever äter av olika anledningar inte ägg alls – men en klart övervägande del, 67 procent - har valt att äta ägg flera gånger i veckan, många av dem varje dag. De mindre barnen äter ägg framförallt för att det är gott, medan många av de äldre också motiverar valet av ägg med att det är nyttigt, bra för kroppen ger energi och ökad koncentration. Både äldre och yngre elever anser att de hållit sig mätta längre de dagar de ätit ägg till lunchen.

Fortsätter att servera ägg

Personalen i skolbespisningarna är också positiv och framhåller bland annat att det är ett smart sätt att erbjuda ovo-vegetarianer en bra proteinkälla. Dessutom uppskattades de färdigkokta, redan skalade ägg som levererades till skolorna under testperioden. Eva-Lott Blixt är nöjd med utfallet efter de fyra veckorna och har beslutat sig för att fortsätta att erbjuda ägg på skolornas salladsbuffé, cirka två dagar per vecka.

– Det är ett fantastiskt resultat som är värt att uppmärksammas. Här i Boxholm kommer vi att servera ägg ungefär två dagar i veckan, till maträtter vi tycker är lämpliga. För oss är det givet att det ska finnas ägg på skolornas salladsbuffé, säger Eva-Lott Blixt. 

  • Branschorganisationen Svenska Ägg
  • Klustervägen 13
  • 590 76 Vreta Kloster
  • Telefon +46 73- 823 0890
  • Besöks- och leveransadress:
  • Klustervägen 13
  • 590 76 Vreta Kloster