4

Ägg Florentine

Ingredienser

4 skivor toastbröd
150 g bladspenat
1 schalottenlök, finhackade
smör och salt

Hollandaise
100 g smör
2 äggulor
1 msk pressad citronjuice
salt

Pocherade ägg
2 ägg
2 liter vatten
1 tsk salt
1 tsk ättika

Beskrivning

Smält smöret på låg värme.
Dra kastrullen åt sidan och låt proteinet (det vita) sjunka till botten.
Vispa samman äggulor och citron i en bunke. Ställ bunken i ett varmt vattenbad och vispa tills blandningen är krämig. Lyft ur bunken ur vattenbadet och vispa sakta ner det smälta smöret i äggblandningen. Var noga med att inte få med bottenskiktet. Smaka av med salt.
Koka upp vattnet, ättikan och saltet i en vid kastrull. Vrid ner temperaturen så att vattnet endast sjuder. Kläck ner ägget försiktigt i vattnet. Låt det sjuda sakta några minuter tills vitan stannat och gulan fortfarande är lös.
Lyft upp ägget med en hålslev och upprepa proceduren med de andra äggen. Smörstek brödskivorna på medelhög temperatur.
Fräs spenaten och löken i smör, ett par minuter på medelhög temperatur.
Lägg spenaten på toastbröden och toppa med äggen och hollandaisesåsen.
Servera med den rökta laxen.
 
Recept: Ägg Florentine
 
  • Branschorganisationen Svenska Ägg
  • Klustervägen 13
  • 585 76 Vreta Kloster
  • Telefon +46 73- 823 08 90
  • Besöks- och leveransadress:
  • Klustervägen 13
  • 585 76 Vreta Kloster